რამდენად სასარგებლოა ფორთოხალი?

ცნობილია, რომ ფორთოხალს აქვს ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო რამდენიმე თვისება და ის მსოფლიოში ყველაზე პოპულარული ხილია.ნარინჯისფერი შეიძლება იყოს არა მხოლოდ როგორც საჭმლის, არამედ როგორც მთავარი რეცეპტის ინგრედიენტი სხვადასხვა კერძებში.

დღეს ფორთოხლის წვენი ჯანსაღ საუზმის განუყოფელი ნაწილია, რითიც დღის ჯანსაღ დაწყებას უწყობს ხელს. ისინი ძირითადად ხელმისაწვდომია ორ კატეგორიაში - ტკბილი და მწარე, რომელთაგან ყველაზე ხშირად გამოიყენება ტკბილი.საერთოდ, ფორთოხალს უნდა ჰქონდეს შეუფერხებლად ტექსტურირებული კანი და იყოს ზომიერი და მძიმე მისი ზომით. მათ უფრო მეტი წვენის შემცველობა ექნება, ვიდრე ის, რომელ ფორთოხალსაც აქვს წამალი ან მსუბუქი წონა.

C Vitamin

ერთი ფორთოხალი გთავაზობთ ვიტამინ C– ს ყოველდღიური მნიშვნელობის 116.2 პროცენტს, ვიტამინი C– ს კარგი მიღება დაკავშირებულია მსხვილი ნაწლავის კიბოს შემცირებულ რისკთან, რადგან ის ხელს უწყობს თავისუფალი რადიკალების მიღებას, რაც ზიანს აყენებს ჩვენს დნმ. ვიტამინი C, რომელიც ასევე სასიცოცხლო მნიშვნელობისაა ჯანსაღი იმუნური სისტემის სათანადო ფუნქციონირებისთვის, კარგია სიცივის თავიდან ასაცილებლად და ყურის განმეორებითი ინფექციების თავიდან ასაცილებლად.ხელს უშლის კანის დაზიანებას. ფორთოხალში ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობენ კანს დაიცვან თავისუფალი რადიკალური დაზიანებისგან, რომელიც ცნობილია დაბერების ნიშნის გამო. რამდენიმე თვეში ფორთოხალი დაგეხმარებათ 50 წლის ასაკში ახალგაზრდად გამოიყურებოდეთ!არტერიულ წნევას ინარჩუნებს შემოწმების ქვეშფორთოხალი, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით მაგ: B6, ხელს უწყობენ ჰემოგლობინის წარმოებას და ასევე ხელს უწყობენ არტერიული წნევის შენარჩუნებას, მაგნიუმის არსებობის გამო ამცირებს ქოლესტერინსა. კანადელი მკვლევარების მიერ ჩატარებული გამოკვლევის თანახმად, ციტრუსის ხილის ქერქებში ნაპოვნი ნაერთების კლასს, რომელსაც პოლიმეთოქსილირებული ფლავონები უწოდებენ (PMFs), აქვთ ქოლესტერინის უფრო ეფექტურად შემცირების პოტენციალი, ვიდრე ზოგიერთ დანიშნულებისამებრ წამალს, გვერდითი მოვლენების გარეშე,აკონტროლებს სისხლში შაქრის დონეს. ფორთოხლებში ბოჭკოვანი ნივთიერებები ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის კონტროლის შენარჩუნებას, რითაც ფორთოხალი ჯანმრთელ საჭმელს გახდის დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის. უფრო მეტიც, ფორთოხლებს აქვთ მარტივი შაქარი. ფორთოხალში არსებული ბუნებრივი ხილის შაქარი, ფრუქტოზა, დაგეხმარებათ სისხლში შაქრის დონის გახშირებაში ჭამის შემდეგ. ძალიან ბევრმა საკვებმა შეიძლება გააფართოვოს ინსულინი.

თვალის ჯანმრთელობა

ფორთოხალი კაროტინოიდების მდიდარი წყაროა. მათში არსებული ვიტამინი A მნიშვნელოვან როლს ასრულებს თვალების ლორწოვანი გარსის ჯანმრთელობაში. ვიტამინი A ასევე პასუხისმგებელია ასაკთან დაკავშირებული სისხლძარღვთა გადაგვარების თავიდან ასაცილებლად, რაც ექსტრემალურ შემთხვევებში შეიძლება სიბრმავე გამოიწვიოს. სასარგებლო წვერიფორთოხალი, როგორიცაა ციტრუსების უმეტესობა, უფრო მეტ წვენს გამოიმუშავებს, როდესაც უფრო თბილია - წვენს (მათ ოთახის ტემპერატურაზე). ფორთოხლის ხელის თითის დაბალ ზედაპირზე გადატანა ასევე დაგეხმარებათ წვენის მოპოვებაში. ვიტამინი C სწრაფად გაანადგურებს ჰაერში ყოფნისას, ამიტომ სწრაფად ჭამეთ ფორთოხალი,რომელიც ერთხელ გახეხილია.

ფორთოხლის ისტორია

ფორთოხალებს ძალიან საინტერესო ისტორია აქვთ. ფორთოხლის პირველი ნაკრები გაიზარდა ინდოეთის ჩრდილო-აღმოსავლეთ ნაწილში, სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიასა და ჩინეთის სამხრეთ ნაწილში. ისინი პირველად გააშენეს ჩინეთში ძვ.წ 2500 წელს. ძველი წელთაღრიცხვის პირველ საუკუნეში რომანმა ახალგაზრდა ფორთოხლის ხეები გადაიტანა ინდოეთიდან რომში.კრისტოფერ კოლუმბმა ჰაიტიში გააშენა ნარინჯისფერი ბაღები. მან თესლი შეიძინა 1493 წელს. ამერიკამ თავისი პირველი ფორთოხლის ხეები დარგო 1513 წელს. ეს გაკეთდა ესპანელი მკვლევარის ხუან პონსე დე ლეონის მიერ.ფორთოხლის ყველაზე ტკბილი სახეობაა ვალენსია, სისხლიანი ფორთოხალი, ნაველი და სპარსული ჯიში.