რა არის გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი და რომელი საკვებდანამატები გამოვიყენოთ?

გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი შეიძლება გამოვლინდეს შემდეგი სიმპტომებით:

შებერილობა

მუცლის ტკივილი

გაზები

დიარეა

ყაბზობა

გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის მქონე ბევრი ადამიანისთვის სიმპტომები ყოველთვის არ არის თანმიმდევრული.

იმის გამო, რომ სიმპტომების ტიპსა და სიხშირეში ამდენი ვარიაციაა, გადაწყვეტილებები და მკურნალობა ინდივიდუალურ საჭიროებებზე უნდა იყოს მორგებული. ის, რაც ერთი ადამიანისთვის ეფექტურია, არ იმუშაოს მეორისთვის.

როგორ ხდება გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის დიაგნოზის დასმა?

გასტროენტეროლოგებმა, ანუ გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის სპეციალისტებმა, განსაზღვრეს გარკვეული მოთხოვნები სინდრომის ზუსტი დიაგნოსტიკისთვის.

გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის დიაგნოზი ისმება, როდესაც მუცლის მორეციდივე ტკივილი ბოლო 12 კვირის განმავლობაში კვირაში ერთხელ მაინც იყო. გარდა ამისა, მუცლის ტკივილი უნდა იყოს წარმოდგენილი ორ ან მეტ შემდეგ სიმპტომთან ერთად:

ნაწლავების მოქმედება

განავლის სიხშირის ცვლილება

განავლის ფორმის ცვლილება

‌‌‌ნაწლავის გაჟონვის სინდრომი

რძის პროდუქტების მიმართ მგრძნობელობა ან ლაქტოზას აუტანლობა

ხორბლის/გლუტენის მიმართ მგრძნობელობა

ხელოვნური დამატკბობლების გამოყენება

ანტიბიოტიკების ჭარბი გამოყენება

გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის ოჯახური ისტორია

რჩევები

მოაცილეთ პათოგენური ორგანიზმები და მავნე საკვები, რომელთა მიმართაც მგრძნობიარე ხართ. ბევრისთვის ეს ჩვეულებრივ მოიცავს რძის პროდუქტებს, ხორბალს (გლუტენს) და სიმინდთან დაკავშირებულ პროდუქტებს, როგორიცაა მაღალი ფრუქტოზის სიმინდის სიროფი. ჭარბი შაქარი და ალკოჰოლი ასევე აზიანებს ნაწლავის ლორწოვან გარსს, რადგან ისინი ზრდიან ანთების რაოდენობას.

გამორიცხეთ ხელოვნური დამატკბობლები (ასპარტამი, სუკრალოზა) თქვენი რაციონიდან, რადგან ისინი ცვლიან ნაწლავის ბაქტერიებს და შეიძლება გამოიწვიონ დიარეა და საჭმლის მონელების დარღვევა, რაც მავნე ბაქტერიების გამრავლების საშუალებას იძლევა. გარდა ამისა, ხელოვნურ დამატკბობლებს, როგორიცაა სორბიტოლი, ქსილიტოლი და მანიტოლი, შეუძლიათ გამოიწვიონ ჭარბი აირების წარმოქმნა და, ხშირად, დიარეა.

გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომისა და ნაწლავის გაჟონვის სამკურნალოდ რეკომენდებული დიეტური ცვლილებები მოიცავს:

ძვლის ბულიონის დალევას ყოველდღიურად

კეფირის და/ან იოგურტის მიღება

კომბუჩას ჩაის დალევა

მეტი ფერმენტირებული ბოსტნეულის, მაგალითად, მჟავე კომბოსტოს და კიმჩის მიღება

საკვების ქოქოსის ზეთით მომზადება

მარცვლეულისა და გადამუშავებული საკვების გამორიცხვა

ღია თესლის, მაგალითად, ჩიას, სელის და კანაფის მიღება.

ბოჭკოვანი, მცენარეული დიეტის მიღება

საკვებდანამატები

მაგნიუმი

მაგნიუმი გავრცელებული მინერალია, რომელიც მონაწილეობს ორგანიზმში 350-ზე მეტ ბიოქიმიურ რეაქციაში. მაგნიუმის დეფიციტი ასევე ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული საკვები ნივთიერებების დეფიციტია და შეიძლება გამოვლინდეს კუნთების სპაზმების ან ყაბზობის სახით.

კლინიკური გასტროენტეროლოგიისა და ჰეპატოლოგიის 2014 წელს ჩატარებულმა კვლევამ ფოკუსირება მოახდინა საფრანგეთში ყაბზობის მქონე ქალებზე. მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ როდესაც მაგნიუმით მდიდარი წყლის ყოველდღიურად გამოყენება ხდებოდა, ყაბზობის სიმპტომები მნიშვნელოვნად უმჯობესდებოდა. რეკომენდებული დოზა: 125-დან 500 მგ-მდე დღეში.

პრობიოტიკები

ცოდნა პრობიოტიკების შესახებ ბოლო ათწლეულის განმავლობაში მნიშვნელოვნად გაიზარდა. ბოლო 10 წლის განმავლობაში ამ თემაზე 20 000-ზე მეტი სამეცნიერო ანგარიში გამოქვეყნდა.

მიიღეთ პრობიოტიკი, რომელიც შეიცავს 10-დან 30 მილიარდ ერთეულს. ჯანსაღი საფუარი, რომელიც ხელს უწყობს ბალანსის აღდგენას გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის მქონე პირებში.

პრობიოტიკები ხელმისაწვდომია კაფსულების, საღეჭი ხსნარების, ფხვნილების და ზოგჯერ ჟელატინის ფორმულების სახით. ისინი უსაფრთხოდ ითვლება ყველა ასაკისთვის და ყველასთვის, ვისაც აქვს ჯანსაღი იმუნური სისტემა. იმუნოკომპრომეტირებულებმა ან ქიმიოთერაპიაზე მყოფებმა პრობიოტიკური დანამატის მიღებამდე უნდა გაიარონ კონსულტაცია ექიმთან.

პრებიოტიკები

მიუხედავად იმისა, რომ პრობიოტიკებმა პოპულარობა ბოლო ათწლეულის განმავლობაში მოიპოვეს, პრებიოტიკები ნაკლებად ცნობილია, მაგრამ ისეთივე მნიშვნელოვანია. პრებიოტიკები არის რომლებიც სასარგებლოა ნაწლავის ბაქტერიებისთვის.

პრებიოტიკური საკვები მდიდარია ნახშირწყლების განსაკუთრებული ტიპით, რომელსაც ოლიგოსაქარიდები ეწოდება - ოლიგოსაქარიდები ნიშნავს „რამდენს“, ხოლო საქარიდი ითარგმნება როგორც „შაქარი“. ოლიგოსაქარიდები ზომით მარტივ და რთულ ნახშირწყლებს შორისაა, რაც ნიშნავს, რომ ისინი, როგორც წესი, სამიდან ათამდე შაქრის მოლეკულას შეადგენენ. ნაწლავის კარგი ბაქტერიები მიირთმევენ ამ ფერმენტირებად შაქრებს, რათა უზრუნველყონ ნაწლავის მიკრობების მრავალფეროვნება. გარკვეული საკვები, მათ შორის ვაშლი და ბანანი, პრებიოტიკებად ითვლება.

L-გლუტამინი

L-გლუტამინი არის ამინომჟავა, რომელიც ხელს უწყობს ნაწლავის უჯრედების ენერგიით უზრუნველყოფას. 2019 წელს ჩატარებულმა კვლევამ დაასკვნა, რომ L-გლუტამინი სასარგებლო იყო IBS სიმპტომების შესამცირებლად. ანალოგიურად, 2016 წლის კვლევამ ასევე აჩვენა გლუტამინის სარგებელი IBS სიმპტომების მქონე პირებში. მიიღეთ 5 გრამი დღეში ერთხელ ან სამჯერ, საჭიროებისამებრ.